Żurek po wiejsku
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3790
Składniki:
- 60 dag ziemniaków
- 1 litr wywaru z kości lub warzyw
- 10 dag słoniny
- 10 dag cebuli
- sól
- żur kiszony
- pieprz
- majeranek do smaku
Opis przygotowania:
Ziemniaki umyj, obierz, opłucz, pokrój w kostkę, włóż do wywaru i ugotuj. Słoninę pokrój w kostkę, częściowo stop, dodaj drobno pokrojoną cebulę, usmaż, dodaj do ziemniaków, wlej żur, zagotuj i dopraw do smaku.
Komentarze (1)
Gotuję żur na wędzonych żeberkach i dodaję pokrojoną w kostkę kiełbasę i 2-4 ząbki zmiażdżonego czosnku.