Pita z falafelem i sosem tzatziki
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 6214
Składniki:
- 2 chlebki pita
- 2 pomidory
- 2 kiszone ogórki
- 2 liście salaty
- 0,5 szklanki letniej wody
- Na falafel:
- 400 g ciecierzycy
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
- natka zielonej pietruszki
- pieprz czarny
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- Na sos tzatziki:
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 1 zielony ogórek
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 0,5 łyżeczki mielonego oregano
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ciecierzycę moczyć przez 6 godzić w 1 l lekko osolonej wody, potem ugotować do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Warzywa umyć i osaczyć z wody. Chlebki pita namoczyć letnią wodą, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 40 sekund. Usmażone ściągnąć z ognia i wyłożyć na talerz. Następnie dodać do tego liście sałaty, pokrojonego w plastry pomidora oraz kiszonego ogórka.
Przygotować falafel: do odcedzonej wcześniej ciecierzycy dodać obrany i pokrojony drobno czosnek oraz natkę zielonej pietruszki. Następnie wlać sok cytrynowy, po czym doprawić do smaku pieprzem czarnym, cayenne, kuminem rzymskim oraz solą i całość zmiksować mikserem na jednolita masę. Z masy uformować ręcznie kotlety i smażyć je w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do pity.
Przygotować sos tzatziki: ogórka oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i przełożyć do miski. Wlać do tego sok cytrynowy, jogurt naturalny, doprawić do smaku pieprzem, solą oraz oregano, po czym wszystko wymieszać i polać potrawę.
Całość zawinąć w rulon wraz z papierem śniadaniowym i przełożyć na talerz.
Przygotować falafel: do odcedzonej wcześniej ciecierzycy dodać obrany i pokrojony drobno czosnek oraz natkę zielonej pietruszki. Następnie wlać sok cytrynowy, po czym doprawić do smaku pieprzem czarnym, cayenne, kuminem rzymskim oraz solą i całość zmiksować mikserem na jednolita masę. Z masy uformować ręcznie kotlety i smażyć je w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu i dodać do pity.
Przygotować sos tzatziki: ogórka oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i przełożyć do miski. Wlać do tego sok cytrynowy, jogurt naturalny, doprawić do smaku pieprzem, solą oraz oregano, po czym wszystko wymieszać i polać potrawę.
Całość zawinąć w rulon wraz z papierem śniadaniowym i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)