Hummus z bakłażanem i sosem Tzatziki
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2977
Składniki:
- 8 pomidorów koktajlowych
- 4 zielone papryczki chili
- 1 opakowanie czarnych oliwek
- 2 liście sałaty
- 2 placki pity
- Na hummus:
- 40 dag ciecierzycy
- 1 bakłażan
- 1 cebula
- natka pietruszki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- Na sos Tzatziki
- 1 zielony ogórek szklarniowy
- 1 jogurt naturalny
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ciecierzycę namoczyć na 4 godziny, następnie ugotować w lekko osolonej wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek na patelni, dodać do niej pokrojoną drobno cebulę, zeszklić, dodać pokrojonego w kostkę bakłażana, natkę zielonej pietruszki, podsmażyć przez 2 minuty i do dodać ciecierzycy. Ciecierzycę z bakłażanem przepuścić przez maszynkę do mięsa, doprawić pieprzem oraz solą i przełożyć do naczynia do zapiekania. Włożyć do niego także całe papryczki chili, połamane na kawałki placki pity i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 stopni przez 5 minut. Liście sałaty opłukać, osączyć z wody i przełożyć na talerz. Na sałatę wyłożyć zapieczony hummus.
Przyrządzić sos: ogórka obrać ze skóry, poszatkować drobno na tarce jarzynowej, dodać do niego ocet winny, oliwę z oliwek, czosnek przepuszczony przez praskę i jogurt. Następnie doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dobrze wymieszać i wyłożyć na środek hummusa. Całość udekorować czarnymi oliwkami i przekrojonymi na połowy pomidorami koktajlowymi.
Przyrządzić sos: ogórka obrać ze skóry, poszatkować drobno na tarce jarzynowej, dodać do niego ocet winny, oliwę z oliwek, czosnek przepuszczony przez praskę i jogurt. Następnie doprawić do smaku pieprzem oraz solą, dobrze wymieszać i wyłożyć na środek hummusa. Całość udekorować czarnymi oliwkami i przekrojonymi na połowy pomidorami koktajlowymi.
Komentarze (0)