Pierogi z oscypkiem, żurawiną i boczkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4116
Składniki:
- 2 cebule
- 2 łyżki mąki do podsypania ciasta:
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 0,5 szklanki wrzącej wody
- olej do głębokiego smażenia
- garstka kiełków rzodkiewki
- sól
- pieprz
- Ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- Farsz:
- 250 g oscypków
- 200 g żurawiny do mięs
- 150 g wędzonego boczku w plastrach
Opis przygotowania:
Kiełki sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wbić jajko, wlać letnią wodę i zagnieść gładkie ciasto. Następnie podsypać je mąką, rozwałkować na grubość 2 mm i wyciąć w nim krążki kubkiem.
Przygotować farsz: oscypki zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej do miski. Coczek wędzony pokroić w drobną kostkę i dodać do startych oscypków wraz z żurawiną do mięs. Składniki w misce wymieszać i nałożyć je łyżeczką na wycięte krążki z ciasta.
Wszystko dobrze zlepić ręcznie i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni.Smażyć na średnim, ogniu, do chwili, aż się przyrumienią, Wtedy wyciągnąć je łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać brązowy cukier, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć pod przykryciem, aż cebula zbrązowieje. Wtedy ściągnąć z patelni i nałożyć na usmażone wcześniej pierogi. Całość udekorować kiełkami rzodkiewki.
Przygotować farsz: oscypki zetrzeć na drobnej tarce jarzynowej do miski. Coczek wędzony pokroić w drobną kostkę i dodać do startych oscypków wraz z żurawiną do mięs. Składniki w misce wymieszać i nałożyć je łyżeczką na wycięte krążki z ciasta.
Wszystko dobrze zlepić ręcznie i włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni.Smażyć na średnim, ogniu, do chwili, aż się przyrumienią, Wtedy wyciągnąć je łyżką cedzakową, osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli wsypać brązowy cukier, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i smażyć pod przykryciem, aż cebula zbrązowieje. Wtedy ściągnąć z patelni i nałożyć na usmażone wcześniej pierogi. Całość udekorować kiełkami rzodkiewki.
Komentarze (0)