Krokiety holenderskie
Oceń:
(5 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 11751
Składniki:
- 300 g łopatki wołowej
- 200 ml gorącego mleka
- 50 g masła
- 50 g mąki
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 łyżka mielonego tymianku
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- olej do głębokiego smażenia
- natka zielonej pietruszki
- pieprz
- sól
- Na panierkę:
- 50 ml mleka
- 2 szklanki panierki panko
- 2 jajka
- 1 szklanka mąki
Opis przygotowania:
Mięso oraz marchew umyć i osaczyć z wody. Cebulę pokroić w drobną kostkę i przełożyć do garnka. Dodać do niej pokrojoną w kostkę marchew i całe mięso, po czym zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Ugotowane składniki odcedzić, po czym mięso pokroić na drobne kawałki. Masło stopić w rondlu na średnim ogniu. Do stopionego masła dodać mąkę i mieszać trzepaczką przez 2 minuty. Potem wlać do tego gorące mleko i nadal mieszać, aż utworzy się gęściejsza masa. Całość zagotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 5 minut. Po tym czasie ściągnąć z ognia, dodać do tego ugotowane wcześniej mięso, marchew, cebulę oraz pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki. Wszystko doprawić do smaku pieprzem, solą oraz tymiankiem, wymieszać, przestudzić i wstawić na kilka godzin do lodówki, aby składniki dobrze się schłodziły i powstała gęsta masa. Po tym czasie całość wyciągnąć z lodówki, a z schłodzonych składników uformować rulony.
Przygotować panierkę: jajka roztrzepać widelcem z mlekiem na talerzu. Na drugi talerz przesypać mąkę, a na trzeci panko. Uformowane rulony obtoczyć najpierw w mące, potem w roztrzepanych jajkach, a następnie w panko.
Gotowe włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju i smażyć na rumiany kolor. Usmażone osaczyć z tłuszczu i przełożyć na talerz.
Przygotować panierkę: jajka roztrzepać widelcem z mlekiem na talerzu. Na drugi talerz przesypać mąkę, a na trzeci panko. Uformowane rulony obtoczyć najpierw w mące, potem w roztrzepanych jajkach, a następnie w panko.
Gotowe włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju i smażyć na rumiany kolor. Usmażone osaczyć z tłuszczu i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)