Konfitura ze śliwek
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3667
Składniki:
- 4 kg śliwek węgierek
- 4 kg cukru
Opis przygotowania:
Owoce umyć i wydrylować, a następnie przesypać do dużego naczynia i dusić na małym ogniu pod przykryciem około 60 minut. Po 15 minutach duszenia zestawić z ognia, wymieszać i ponownie dusić. Po 1 godzinie dodać cukier, wymieszać i dusić jeszcze 60 minut.
Należy pamiętać o częstym mieszaniu drewnianą łyżką całej konfitury. Gotową przełożyć do słoików, zakręcić pokrywki i pasteryzować od chwili zagotowania 15 minut. Pasteryzowane odstawić w ciemniejsze miejsce.
Należy pamiętać o częstym mieszaniu drewnianą łyżką całej konfitury. Gotową przełożyć do słoików, zakręcić pokrywki i pasteryzować od chwili zagotowania 15 minut. Pasteryzowane odstawić w ciemniejsze miejsce.
Komentarze (0)