Konfitura malinowa z likierem wiśniowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3347
Składniki:
- 1 kg malin
- 1 kg cukru
- 3 szklanki wody
- 2 łyżki likieru wiśniowego
- 1 łyżka otartej skórki z cytryny
Opis przygotowania:
W dużym naczyniu w wodzie rozpuść cukier, nie gotuj. Do syropu dodaj skórkę z cytryny, włóż owoce, zwiększ płomień, gotuj konfiturę przez 15 minut bez przykrycia i mieszania. Kilka razy wstrząśnij naczyniem. Zmniejsz ogień, do konfitury wlej likier, dokładnie wymieszaj, już nie gotuj. Konfiturę przekładaj do gorących, wysterylizowanych słoików. Zamknij po wystudzeniu, pasteryzuj - można w piekarniku, przez około 10 minut.
Komentarze (0)