Jajka z szynką, papryką, musztardą i miodem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1910
Składniki:
- 4 plastry szynki wędzonej
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 jajka
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka płynnego miodu lipowego
- 1 ząbek czosnku
- natka selera
- garść świeżej bazylii
- sol
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Oba rodzaje papryk pozbawić nasion, pokroić w drobną kostkę, przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć przez 1 minutę na średnim ogniu. Następnie do smażonej papryki wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek, dodać plastry szynki i smażyć przez kolejną minutę. Po usmażeniu ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Następnie musztardę wymieszać z miodem w kubku i wysmarować tym usmażoną szynkę. Jajka wbić do rondla z 1 l gotującej się wody, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i gotować do czasu, aż same białka się zetną. Wtedy odcedzić je łyżką cedzakową i dodać do składników na talerzu. Czosnek obrać ze skóry i przełożyć go do moździerza. Do czosnku dodać pokrojoną drobno bazylię, wsypać szczyptę soli oraz pieprzu, po czym wlać do tego 2 łyżki oliwy z oliwek. Całość dokładnie rozetrzeć i dodać do potrawy. Wszystko udekorować natką selera.
Komentarze (0)