Dżem z cukinii
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 585
Składniki:
- 250 g cukru
- 150 ml wody
- 70 g galaretki pomarańczowej
- 2 kg cukinii
- 2 łyżki soku z cytryny
Opis przygotowania:
Cukinię umyć, odsączyć z wody, obrać ze skóry, przekroić na połowy i wydrążyć z niej nasiona. Miąższ pokroić na małe kawałki i przełożyć go do rondla. Następnie do miąższu z cukinii wlać wodę i dusić na średnim ogniu do chwili, aż cukinia zmięknie. Wtedy wsypać do tego cukier i galaretkę pomarańczową. Całość wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia, wlać do tego sok z cytryny, wymieszać i przelać do słoików. Słoiki z zawartością zakręcić pokrywką i przełożyć do dużego rondla zalanego do połowy wodą. Do chwili zagotowania wody w rondlu, całość gotować jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie wyciągnąć z rondla i przestudzić.
Komentarze (0)