Tarta brzoskwiniowo-jagodowa
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1099
Składniki:
- 6 brzoskwiń
- 2 gałązki świeżej mięty
- 1 szklanka jagód
- 1 łyżka masła do wysmarowania blachy do pieczenia
- Na ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 200 miękkiego masła
- 150 g cukru
- 16 g cukru waniliowego
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Jagody, miętę oraz brzoskwinie umyć i osączyć z wody.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem oraz szczyptą soli. Dodać do tego masło i wyrobić gładkie ciasto. Następnie zbić je w kulę, zawinąć z w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyciągnąć, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 5 mm i przełożyć do wysmarowanej masłem blachy do pieczenia. Brzoskwinie pozbawić pestek, miąższ z nich pokroić w cienkie plastry i wyłożyć go na ciasto. Całość posypać jagodami i cukrem waniliowym.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić. Gotowe udekorować listkami świeżej mięty.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem oraz szczyptą soli. Dodać do tego masło i wyrobić gładkie ciasto. Następnie zbić je w kulę, zawinąć z w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto wyciągnąć, odwinąć z folii, rozwałkować na grubość 5 mm i przełożyć do wysmarowanej masłem blachy do pieczenia. Brzoskwinie pozbawić pestek, miąższ z nich pokroić w cienkie plastry i wyłożyć go na ciasto. Całość posypać jagodami i cukrem waniliowym.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić. Gotowe udekorować listkami świeżej mięty.
Komentarze (0)