Zupa kukurydziana z orzechami nerkowca
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2011
Składniki:
- 400 g kukurydzy z zalewie
- 50 ml mleka kokosowego
- 2 szklanki wody
- 0,5 szklanki orzechów nerkowca
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody i pokroić drobno. Kukurydzę osączyć z zalewy. Następnie 2 łyżki kukurydzy pozostawić do posypania potrawy, a resztę przesypać do rondla. Zalać ją wodą i dodać do tego rozdrobione na kawałki orzechy nerkowca. Całość zagotować. Później wlać do tego mleko kokosowe, doprawić do smaku szczyptą soli oraz gałką muszkatołową, wymieszać i zagotować. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia, przelać do miski i dodać do tego pozostawioną wcześniej kukurydzę. Gotową zupę oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)