Zupa jabłkowo-pietruszkowa
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2705
Składniki:
- 500 ml wody
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 4 pietruszki (korzeń)
- 3 jabłka Jonagored
- 2 łyżki masła
- 2 liście laurowe
- 1 łyżka miodu wielokwiatowego
- 1 kostka bulionowa warzywna
- natka zielonej pietruszki
- 1 cebula
- sól
Opis przygotowania:
Owoce oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Pietruszkę obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle w rondlu. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną pietruszkę, oprószyć ją szczyptą soli i smażyć przez 2 minuty na średnim ogniu. Potem do smażonych składników wlać wodę, miód, wrzucić liście laurowe, kostkę bulionową i gotować do miękkości warzyw. Kiedy warzywa zmiękną, wyciągnąć liście laurowe, a do gotowanych składników wlać jogurt naturalny i całość zmiksować mikserem. Zmiksowane składniki szybko zagotować na dużym ogniu, po czym doprawić do smaku przyprawami, ściągnąć z ognia i przelać na talerz. Jabłka obrać ze skóry, pozbawić gniazd nasiennych, miąższ pokroić w drobną kostkę i dodać do zupy. Wszystko posypać posiekaną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)