Zielona sałatka we włoskim sosie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4132
Składniki:
- 100 g sałaty lodowej
- 100 g sałaty lollo
- 100 g rozszponki
- 100 g zielonych oliwek
- 10 pomidorów koktajlowych
- 1 cebula
- Sos:
- 60 ml toskańskiej oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
- 2 ząbki czosnku (roztarte)
- 4 łyżki posiekanych, świeżych ziół
- cukier, sól, pieprz do smaku
Opis przygotowania:
Sałaty umyć, osuszyć, pokroić wedle upodobania na małe lub większe kawałki. Pomidory koktajlowe pokroić na ćwiartki, a cebulę w talarki. Tak przygotowane dodać do sałaty, wsypać odsączone z zalewy oliwki i wszystko dokładnie i delikatnie wymieszać. Aby przygotować sos należy rozpuścić sól i cukier w soku z cytryny, po czym dodać roztarty czosnek. Następnie wsypać zioła, wlać toskańską oliwę z oliwek i wszystko wymieszać. Przygotowaną sałatę przełożyć na talerze i bezpośrednio przed podaniem polać włoskim sosem.
Komentarze (0)