Yakitori
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2749
Składniki:
- 150 ml gotowego sosu sojowego ciemnego
- 30 ml wina ryżowego
- 2 piersi z kurczaka
- 2 cebule dymki
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka ryżu
- 1 mango
- 1 czerwona papryka
- 1 awokado
- 0,5 łyżeczki mielonego imbiru
- sól
- pieprz
- 4 patyczki szaszłykowe
Opis przygotowania:
Piersi z kurczaka, owoce i warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Sos sojowy zmieszać z winem ryżowym, cukrem, imbirem oraz drobno pokrojoną cebulą. Mięso pokroić w kostkę, oprószyć pieprzem oraz solą i moczyć przez godzinę w wymieszanych składnikach. Awokado i mango obrać ze skóry, usunąć pestkę i pokroić miąższ na kawałki. Paprykę pozbawić nasion i pokroić na kawałki. Na patyczki szaszłykowe nadziać mięso, pokrojone owoce oraz warzywa. Następnie całość przełożyć na rozpalony grill i piec do miękkości mięsa. Ryż opłukać, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz. Na ryż wyłożyć grillowane szaszłyki.
Komentarze (0)