Warzywa smażone z serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 290
Składniki:
- 200 g białego sera twarogowego
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 duże pomidory
- 1 kalafior
- 1 bakłażan
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 główka sałaty strzępiastej
- 0,5 łyżeczki mielonej ostrej papryki chili
- natka zielonej pietruszki
- pęczek rukoli
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa oraz zieleninę umyć i odsączyć z wody. Sałatę podzielić na liści i razem z rukolą skropić 2 łyżkami oliwy z oliwek i przełożyć na talerz. Pomidory i bakłażany pokroić w cienkie plastry, oprószyć je solą, pieprzem, suszonym tymiankiem, mieloną ostrą papryka chili i smażyć na rozgrzanym oleju na patelni do chwili, aż zaczną się lekko rumienić. Wtedy warzywa te ściągnąć z patelni i dodać do zieleniny na talerzu.
Kalafiora pokroić na różyczki, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je do miękkości. Po ugotowaniu kalafiora odcedzić, przełożyć na 2 łyżki rozgrzanej oliwy na patelni i lekko przyrumienić na średnim ogniu. Do smażonego kalafiora dodać ser twarogowy, pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać i smażyć razem jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć z patelni i dodać do potrawy na talerzu.
Kalafiora pokroić na różyczki, przełożyć je do rondla, zalać lekko osoloną wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je do miękkości. Po ugotowaniu kalafiora odcedzić, przełożyć na 2 łyżki rozgrzanej oliwy na patelni i lekko przyrumienić na średnim ogniu. Do smażonego kalafiora dodać ser twarogowy, pokrojoną drobno natkę zielonej pietruszki, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać i smażyć razem jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć z patelni i dodać do potrawy na talerzu.
Komentarze (0)