Tofu z pieczarkami i ryżem w sosie curry
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4923
Składniki:
- 40 g jedwabistego tofu
- 25 g małych pieczarek
- 1 szklanka ryżu
- 1 zielona papryka chili
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
- Sos:
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka curry
- 1 cebula
- 1 łyżka mąki pszennej
Opis przygotowania:
Natkę zielonej pietruszki oraz pieczarki umyć i osączyć z wody. Pieczarki obrać z błony i pokroić na małe kawałki. Tofu pokroić w dużą kostkę. Paprykę chili pozbawić nasion i pokroić w drobną kostkę. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko, odparować i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos; cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną wcześniej paprykę oraz pieczarki. Składniki na patelni oprószyć szczyptą soli, pieprzu oraz curry, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Do smażonych składników wlać bulion warzywny i zagotować. Po zagotowaniu odlać 3 łyżki wrzącego bulionu, wymieszać go z mąką i z powrotem przelać do gotowanych składników na patelni. Całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i zagotować. Następnie dodać do tego pokrojone tofu, ponownie wymieszać, ściągnąć z ognia i dodać do ryżu na talerzu.
Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Przygotować sos; cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać pokrojoną wcześniej paprykę oraz pieczarki. Składniki na patelni oprószyć szczyptą soli, pieprzu oraz curry, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Do smażonych składników wlać bulion warzywny i zagotować. Po zagotowaniu odlać 3 łyżki wrzącego bulionu, wymieszać go z mąką i z powrotem przelać do gotowanych składników na patelni. Całość doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i zagotować. Następnie dodać do tego pokrojone tofu, ponownie wymieszać, ściągnąć z ognia i dodać do ryżu na talerzu.
Wszystko posypać pokrojoną drobno natką zielonej pietruszki.
Komentarze (1)
Fajny przepis :).Zastąpiłam jedwabiste tofu, zwykłym, polsoi, a biały ryż brązowym. Wyszło super!