Teurgoule
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 743
Składniki:
- 300 g kleistego ryżu
- 200 g cukru pudru
- 2 l mleka 2 %
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonego mleka, wsypać do tego 100 g cukru pudru, wymieszać i ugotować na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować i przełożyć do żaroodpornych naczyń. Następnie 100 ml mleka przelać do rondla, wymieszać z pozostałym cukrem pudrem, mielonym cynamonem, mieloną gałką muszkatołową, ekstraktem waniliowym i doprowadzić do wrzenie na średnim ogniu, po czym ściągnąć z ognia i zalać tym ryż w naczyniach. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec do chwili, aż wszystko zacznie się rumienić. Wtedy wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i podawać do spożycia.
Komentarze (0)