Tatar z tuńczyka z kiełkami i ogórkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 457
Składniki:
- 400 g filetów z tuńczyka żółtopłetwego
- 20 g kiełków buraczka czerwonego
- 20 g kiełków słonecznika
- 4 świeże listki pachnotki
- 2 kromki chleba
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżeczki sosu winegret
- 2 łyżeczki sosu chili
- 1 ogórek szklarniowy
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 łyżka pasty miso
- sól
- pieprz czarny mielony
Opis przygotowania:
Kiełki oraz ogórka umyć i odsączyć z wody. Kiełki słonecznika, czerwonego buraczka oraz liście pachnotki połączyć ze sobą w misce, skropić je sosem winegret, wymieszać i pozostawić na 10 minut. Następnie ogórka pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na talerz. Filety z tuńczyka pokroić w drobną kostkę i przełożyć do miski. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno i przełożyć do pokrojonej ryby w misce. Do ryby z cebulą dodać pastę miso, wbić jajko, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i wyłożyć na pokrojone ogórki na talerzu. Kromki chleba wysmarować olejem, zrumienić je z obu stron na rozgrzanej patelni bez tłuszczu i dodać do całości. Dodać do tego kiełki i wszystko skropić sosem chili.
Komentarze (0)