Tarta z mięsem i brokułem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1851
Składniki:
- 200 g mielonego mięsa wieprzowego
- 150 ml śmietany 18%
- 3 jajka
- 3 łyżki orzeszków pinii
- 2 łyżki oleju
- 0,5 łyżeczki świeżo tartej gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- Na ciasto:
- 200 g mąki
- 120 g masła
- 0,5 szklanki letniej wody
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Brokuła umyć, podzielić na różyczki, po czym zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Następnie odcedzić. Rozgrzać olej na patelni, dodać mielone mięso, doprawić do smaku pieprzem, solą i zrumienić na średnim ogniu. Następnie zrumienione mięso połączyć z gotowanym brokułem.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wlać letnią wodę, dodać masło, szczyptę soli i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 0,7 mm. Rozwałkowane przełożyć do formy. Na ciasto przełożyć mięso z gotowanym brokułem i posypać orzeszkami pinii. Jajka roztrzepać mikserem ze śmietaną oraz świeżo tartą gałką muszkatołową i przelać na powyższe składniki. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wlać letnią wodę, dodać masło, szczyptę soli i wyrobić elastyczne ciasto. Wyrobione zawinąć w folię spożywczą i na 30 minut wstawić do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, odwinąć z folii i rozwałkować na grubość 0,7 mm. Rozwałkowane przełożyć do formy. Na ciasto przełożyć mięso z gotowanym brokułem i posypać orzeszkami pinii. Jajka roztrzepać mikserem ze śmietaną oraz świeżo tartą gałką muszkatołową i przelać na powyższe składniki. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 stopni i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)