Tarta z kozim serem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1793
Składniki:
- 25 g sera koziego z wędzona papryką
- 3 pomidory
- pęczek świeżej bazylii
- Na ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy
- 0,5 szklanki letniego mleka
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Pomidory oraz bazylię umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w cienkie plastry.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników dodać masło, wlać letnie mleko i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto zbić w kulę, po czym zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i rozwałkować na grubość 5 mm. Rozwałkowane przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia.
Ser kozi zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i posypać nim ciasto. Dodać do tego pokrojone pomidory oraz bazylię. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników dodać masło, wlać letnie mleko i zagnieść gładkie ciasto. Zagniecione ciasto zbić w kulę, po czym zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i rozwałkować na grubość 5 mm. Rozwałkowane przełożyć do wysmarowanej masłem formy do pieczenia.
Ser kozi zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach i posypać nim ciasto. Dodać do tego pokrojone pomidory oraz bazylię. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i przestudzić.
Komentarze (0)