Tarta z grzybami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3589
Składniki:
- Ciasto:
- 0,25 kg mąki
- 1/5 kostki masła (zmiksowanego)
- 100 ml zimnej, przegotowanej wody
- sól do smaku
- Nadzienie:
- 2 ugotowane ziemniaki
- 15 dag szpinaku mrożonego
- 1 przeciśnięty czosnek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 5 dag masła
- 20 dag pieczarek
- 100 ml śmietany
- 6 łyżek warzywnego bulionu
- 3 łyżki utartego żółtego sera
- sól i pieprz do smaku
Opis przygotowania:
Ciasto: Mąkę przesiać. Dodać wodę, sól i masło. Zagnieść ciasto. Wyrabiać do momentu, aż będzie aksamitne. Rozwałkować wałkiem posypanym mąką tak, aby uzyskać prostokąt. Następnie krótsze boki prostokąta złożyć do środka i rozwałkować cieńszy prostokąt. Czynność z prostokątami trzeba powtórzyć dwa razy. Końcowym efektem wałkowania ma być placek o grubości 5 mm i średnicy 30 cm. Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i wstawić do lodówki na 30 minut. Po wyjęciu z lodówki jeszcze raz zagnieść ciasto i podzielić na dwie części.
Nadzienie: Szpinak polać oliwą i posypać rozgniecionym czosnkiem. Ziemniaki rozetrzeć z masłem. Grzyby umyć, pokroić i dusić w bulionie przez około 5 minut. Następnie odlać nadmiar wody, dodać śmietanę, sól, pieprz i wymieszać. Na małej tortownicy rozłóż rozwałkowane ciasto w ten sposób, aby wystawało poza brzegi naczynia. Następnie ułożyć szpinak, ziemniaki, grzyby i posypać tartym żółtym serem. Rozwałkować pozostałe ciasto, przykryć nim masę i zacisnąć brzegi tak, aby powstał wałeczek. Piec w piekarniku na złocisty kolor. Podawać ciepłe.
Nadzienie: Szpinak polać oliwą i posypać rozgniecionym czosnkiem. Ziemniaki rozetrzeć z masłem. Grzyby umyć, pokroić i dusić w bulionie przez około 5 minut. Następnie odlać nadmiar wody, dodać śmietanę, sól, pieprz i wymieszać. Na małej tortownicy rozłóż rozwałkowane ciasto w ten sposób, aby wystawało poza brzegi naczynia. Następnie ułożyć szpinak, ziemniaki, grzyby i posypać tartym żółtym serem. Rozwałkować pozostałe ciasto, przykryć nim masę i zacisnąć brzegi tak, aby powstał wałeczek. Piec w piekarniku na złocisty kolor. Podawać ciepłe.
Komentarze (0)