Springerle
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1692
Składniki:
- 2 łyżki cukru pudru
- Ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 400 g cukru
- 100 g masła
- 25 g mielonego anyżu
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: jajka wbić do miski i zmiksować je mikserem do białości. Do zmiksowanych jaj dodać masło, wsypać do tego cukier i ponownie zmiksować mikserem na jednolitą masę. Następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia i mielony anyż. Z całości wyrobić gładkie ciasto. rozwałkować je najpierw zwykłym walkiem na grubość 1 cm, a potem wycisnąć w nim dowolne wzory zdobionym wałkiem. Po wykonaniu tej czynności zdobione ciasto przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić je na około 3 godziny, aby ciasto lekko podeschło. Po tym czasie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor. Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i obficie posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)