Sos agrestowy
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2593
Składniki:
- 25 dkg zielonego agrestu
- 6 dkg cukru
- 2 dkg masła
- 1 łyżeczka szczawiu ( może być ze słoika) lub łyżeczka szczypiorku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Agrest dobrze wypłukać, oczyścić z końcówek, przełożyć na patelnię. Dodać masło i dusić pod przykryciem, do czasu, aż powstanie gęsta masa. W czasie duszenia podlewać niewielką ilością wody. Masę przetrzeć przez sitko, dodać cukier, doprawić solą, pieprzem, przełożyć na patelnię i gotować przez 5 minut. Następnie dodać łyżeczkę szczawiu lub szczypiorku, wymieszać i gotować przez kolejne 5 minut. Gotowy sos podajemy do ryb z rusztu lub mięsa.
Komentarze (0)