Sorbet cytrynowy z bitą śmietana
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1961
Składniki:
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżka cukru pudru
- 2 cytryny
- 2 maliny do dekoracji
- Na sorbet:
- 1,5 szklanki mineralnej wody gazowanej
- 1 łyżka tartej skórki cytrynowej
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki soku cytrynowego
Opis przygotowania:
Cytryny sparzyć 2 szklankami wrzącej wody, osączyć z jej nadmiaru i przekroić w górnej ich części. Następnie z przekrojonych cytryn wydrążyć łyżką środki.
Przygotować sorbet: 1 szklankę wody mineralnej przelać do rondla, wymieszać ją z tartą skórką cytrynową oraz cukrem i zagotować na średnim ogniu. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia i przestudzić. W kubku wymieszać sok cytrynowy z 0,5 szklanki niegotowanej wody mineralnej i przelać do przestudzonych składników. Całość dokładnie wymieszać, po czym przelać do wydrążonych cytryn i włożyć do pucharka deserowego. Następnie wszystko wstawić zamrozić w zamrażalniku. Po zamrożeniu wyciągnąć, śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę i dodać do sorbetu. Gotowy udekorować maliną.
Przygotować sorbet: 1 szklankę wody mineralnej przelać do rondla, wymieszać ją z tartą skórką cytrynową oraz cukrem i zagotować na średnim ogniu. Zagotowane składniki ściągnąć z ognia i przestudzić. W kubku wymieszać sok cytrynowy z 0,5 szklanki niegotowanej wody mineralnej i przelać do przestudzonych składników. Całość dokładnie wymieszać, po czym przelać do wydrążonych cytryn i włożyć do pucharka deserowego. Następnie wszystko wstawić zamrozić w zamrażalniku. Po zamrożeniu wyciągnąć, śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę i dodać do sorbetu. Gotowy udekorować maliną.
Komentarze (0)