Soczewica z koprem i serem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1801
Składniki:
- 400 g zielonej soczewicy
- 20 g parmezanu w całości
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki octu sherry
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 koper naciowy
- 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
- 0,5 łyżeczki mielonego kminku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Soczewicę zalać 1 l lekko osolonej wody i moczyć przez 3 godziny. Następnie ugotować ją do miękkości w wodzie, w której się moczyła i odcedzić. Koper naciowy umyć, osączyć z wody i pokroić na drobne kawałki. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku wsypać suszony majeranek, kminek i smażyć przez 40 sekund na średnim ogniu. Potem dodać do tego pokrojony wcześniej koper naciowy, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 1 minutę. Następnie składniki zalać octem sherry, sosem sojowym i dodać ugotowaną soczewicę. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku przyprawami jeśli trzeba i dusić pod przykryciem przez 1,5 minuty. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i posypać pokrojonym w cienkie plastry parmezanem.
Komentarze (0)