Soczewica duszona w winie ze szpinakiem i cebulą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2051
Składniki:
- 400 g soczewicy w zalewie
- 4 czerwone cebule
- 2 marchewki
- 2 kromki chleba żytniego
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka czerwonego wina półsłodkiego
- 1 łodyga selera naciowego
- pęczek szpinaku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Chleb przełożyć na talerz. Marchew, szpinak oraz łodygę selera umyć i osaczyć z wody. Marchew i łodygę selera pokroić na drobne kawałki. Cebulę czerwoną zalać lekko osolona wodą, ugotować do miękkości, odcedzić i dodać do chleba. Rozgrzać olej na patelni, dodać szpinak, oprószyć szczyptą soli i smażyć przez 2 minuty. Potem ściągnąć z ognia i dodać do składników na talerzu. Soczewicę osączyć z zalewy, przesypać do rondla, zalać winem, dodać pokrojoną marchew oraz łodygę selera i dusić pod przykryciem przez 5 minut. Następnie odcedzić, doprawić do smaku przyprawami, wymieszać i dodać do składników.
Komentarze (2)
brzmi interesujaco, ale czy moge dodac niskokaloryczne wino burnarj z naturalnych pomaranczy zamiast wina czerwonego ?
Możesz dodać jeśli tylko będzie Ci smakowało. Wg uznania