Slatko
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1971
Składniki:
- 2 torebki cukru waniliowego
- 1,5 kg cukru
- 1 kg truskawek
- 1 laska cynamonu
- 1 anyż gwieździsty
- 0,5 kg świeżych wiśni ( bez pestek)
Opis przygotowania:
Wiśnie i truskawki umyć i osączyć z wody. Oba owoce przesypać razem do jednego rondla, zasypać je cukrem waniliowym, cukrem zwykłym i dodać do tego anyż gwieździsty oraz laskę cynamonu. Następnie zalać taką ilością wody, aby nie wystawały i wstawić na 4 godziny do lodówki. Po tym czasie składniki wyciągnąć z lodówki, postawić na średnim ogniu i gotować przez 40 minut, ale nie mieszać. Jeżeli w czasie gotowania utworzy się piana, to należy ją zbierać drewnianą łyżka. Po ugotowaniu całość ściągnąć z ognia, wyciągnąć z tego laskę cynamonu i anyż i pozostawić w rondlu do całkowitego ostygnięcia składników. Kiedy ostygną, podawać do spożycia lub przelać do słoików, zakręcić pokrywkami, przełożyć do większego rondla do połowy wypełnionego wodą, zagotować, a następnie wyciągnąć i trzymać w temperaturze pokojowej.
Komentarze (0)