Skórki z łososia w nori
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2270
Składniki:
- 100 ml ciemnego sosu sojowego
- 40 g skórek z łososia świeżego lub mrożonego
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżeczki pasty wasabi
- 2 suszone płaty nori
- 2 liście sałaty
- 1 zielony ogórek szklarniowy
- 1 szklanka kleistego ryżu
- 1 jajko
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osaczyć z wody. Ogórka pokroić w cienką słomkę. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Płaty nori zalać 1 szklanką wrzącej wody, trzymać przez 30 sekund, po czym wyciągnąć, osączyć z jej nadmiaru i rozłożyć na stole. Przełożyć na nie zieloną sałatę i pokrojonego ogórka. Jajko roztrzepać widelcem na talerzu. Mąkę przesypać na drugi talerz. Skórki z łososia mrożonego lub świeżego dokładnie umyć, oprószyć pieprzem oraz solą, obtoczyć w roztrzepanym jajku, potem w mące i smażyć w mocno rozgrzanym, głębokim oleju na patelni na złoty kolor. Usmażone wyciągnąć, osączyć z tłuszczu i dodać do składników. Do całości dodać ugotowany wcześniej ryż, po czym wszystko zawinąć w rulon. Gotową potrawę przełożyć na talerz. Do osobnej miseczki wlać sos sojowy ciemny, nałożyć pastę wasabi i razem podawać do spożycia.
Komentarze (0)