Shalgam ka Saag

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 333
Shalgam ka Saag
fot. ravimadhuscooking (flickr.com) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 4 białe rzepy
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki zielonego groszku w zalewie
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 zielone papryczki chili
  • 1 szalotka
  • 1 łyżeczka nasion kminku
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka pasty imbirowej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 łyżeczki asafetydy
  • 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
  • 0,5 łyżeczki garam masala
  • natka zielonej pietruszki

Opis przygotowania:

Warzywa oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Rzepę obrać ze skóry, pokroić na małe kawałki i przełożyć ją do rondla. Zalać ją 0,5 szklanki wody, wsypać szczyptę soli i gotować ją na średnim ogniu do miękkości. Po ugotowaniu rzepę odcedzić z nadmiaru wody, a sam jej miąższ zmiksować mikserem. Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego nasiona kminku, posiekaną drobno zieloną papryczkę chili (ale bez nasion) i smażyć przez 30 sekund. Potem dodać do tego pastę imbirową, przecier pomidorowy i wsypać wszystkie suche przyprawy. Całość dobrze wymieszać i dusić przez kolejne 30 sekund. Potem dodać do tego zmiksowaną wcześniej rzepę i odsączony z zalewy zielony groszek. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, cukrem, dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia, wyłożyć do miski i posypać natką zielonej pietruszki.

Komentarze (0)