Shalgam ka Saag
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 333
Składniki:
- 4 białe rzepy
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki zielonego groszku w zalewie
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 2 zielone papryczki chili
- 1 szalotka
- 1 łyżeczka nasion kminku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka pasty imbirowej
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 szklanki wody
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki asafetydy
- 0,5 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- 0,5 łyżeczki mielonej czerwonej papryki chili
- 0,5 łyżeczki garam masala
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa oraz natkę zielonej pietruszki umyć i odsączyć z wody. Rzepę obrać ze skóry, pokroić na małe kawałki i przełożyć ją do rondla. Zalać ją 0,5 szklanki wody, wsypać szczyptę soli i gotować ją na średnim ogniu do miękkości. Po ugotowaniu rzepę odcedzić z nadmiaru wody, a sam jej miąższ zmiksować mikserem. Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego nasiona kminku, posiekaną drobno zieloną papryczkę chili (ale bez nasion) i smażyć przez 30 sekund. Potem dodać do tego pastę imbirową, przecier pomidorowy i wsypać wszystkie suche przyprawy. Całość dobrze wymieszać i dusić przez kolejne 30 sekund. Potem dodać do tego zmiksowaną wcześniej rzepę i odsączony z zalewy zielony groszek. Wszystko doprawić do smaku szczyptą soli, cukrem, dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem przez 2,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia, wyłożyć do miski i posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)