Sellou - marokański deser z sezamu i migdałów
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 1231
Składniki:
- 0,5 kg sezamu
- 0,5 kg mąki pszennej
- 0,5 kg łuskanych migdałów
- 200 g masła
- 150 g cukru pudru
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonego anyżu
- 1 łyżeczka mastyksu w proszku (żywica pochodząca z drzewa pistacji)
- 1 łyżka oleju
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Sezam oraz mąkę przesypać na osobne blachy do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. zrumienić, wyciągnąć i przesypać razem do jednej miski. Oba składniki podczas pieczenia w piekarniku należy mieszać, co jakiś czas, aby się nie przypaliły.
Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego łuskane migdały. Wymieszać je i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z patelni i jedną połowę z nich utłuc tłuczkiem na miazgę, a drugą połowę pozostawić w całości.
Masło stopić na rozgrzanej patelni i wsypać do niego cukier puder, cynamon i mielony anyż. Składniki na patelni wymieszać, ściągnąć z ognia i przelać do zrumienienia wcześniej mąki z sezamem w misce. Wsypać do tego mastyks w proszku, szczyptę soli i wymieszać.
Wszystko przełożyć na talerz i udekorować pozostawionymi całymi migdałami.
Następnie rozgrzać olej na patelni i dodać do niego łuskane migdały. Wymieszać je i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić. Wtedy ściągnąć je z patelni i jedną połowę z nich utłuc tłuczkiem na miazgę, a drugą połowę pozostawić w całości.
Masło stopić na rozgrzanej patelni i wsypać do niego cukier puder, cynamon i mielony anyż. Składniki na patelni wymieszać, ściągnąć z ognia i przelać do zrumienienia wcześniej mąki z sezamem w misce. Wsypać do tego mastyks w proszku, szczyptę soli i wymieszać.
Wszystko przełożyć na talerz i udekorować pozostawionymi całymi migdałami.
Komentarze (0)