Sałatka z ziemniaczana z szynką i kurczakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1472
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 szklanka bułki tartej
- pęczek rukoli
- sól
- pieprz
- Sałatka:
- 200 g zielonego groszku
- 20 g szynki wędzonej w całości
- 4 duże ziemniaki
- 3 łyżki majonezu
- 2 marchewki
- 1 cebula
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Rukolę wyłożyć na talerz. Jajka wbić na drugi talerz i roztrzepać je widelcem. Na kolejny talerz przesypać bułkę tartą. Piersi z kurczaka oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, po czym panierować je w roztrzepanych jajkach, następnie w bułce tartej i smażyć na rumiany kolor z obu stron na mocno rozgrzanym oleju na patelni. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do rukoli na talerzu.
Przygotować sałatkę: ziemniaki z marchewką przełożyć do jednego rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je do miękkości ze skórą. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę do miski. Groszek zielony osączyć z zalewy i dodać do składników w misce. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników w misce. Do całości dodać pokrojoną w kostkę szynkę i doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu. Dodać do tego majonez, wymieszać łyżką i dodać do potrawy.
Przygotować sałatkę: ziemniaki z marchewką przełożyć do jednego rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować je do miękkości ze skórą. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę do miski. Groszek zielony osączyć z zalewy i dodać do składników w misce. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i dodać do składników w misce. Do całości dodać pokrojoną w kostkę szynkę i doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu. Dodać do tego majonez, wymieszać łyżką i dodać do potrawy.
Komentarze (0)