Ryż z warzywami i mięsem w cieście
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1012
Składniki:
- 200 g kleistego ryżu
- 200 g zielonej fasolki szparagowej
- 3 łyżki oleju
- 2 piersi z kurczaka
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- sól
- pieprz czarny, mielony
- przyprawa do kurczaka
- przyprawa Maggi
- Ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- 5 g drożdży
- 1 białko jajka
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki cukru
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Fasolkę szparagową przełożyć do rondla, zalać ją 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz.
Ryż opłukać pod bieżąca wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odcedzić. Następnie cebulę obrać ze skory i pokroić w drobną kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Piersi z kurczaka pokroić na male kawałki.
Rozgrzać olej na patelni i zeszklić na nim cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać paprykę, część pokrojonej drobno fasolki szparagowej i pokrojone wcześniej mięso. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do kurczaka, Maggi i smażyć na średnim ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie wszystko ściągnąć z ognia, wymieszać z ugotowanym wcześniej ryżem i przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem i letnią wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do miski wsypać mąkę, wlać do niej roztarte drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto, rozwałkować na grubość 5 mm i nałożyć na żaroodporne naczynie, dobrze zlepić, aby zakrywało jego zawartość. Całość posmarować białkiem jajka, włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor ciasta.
Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dodać do fasolki na talerzu
Ryż opłukać pod bieżąca wodą, przesypać go do rondla, zalać 2 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu odcedzić. Następnie cebulę obrać ze skory i pokroić w drobną kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Piersi z kurczaka pokroić na male kawałki.
Rozgrzać olej na patelni i zeszklić na nim cebulę. Do zeszklonej cebuli dodać paprykę, część pokrojonej drobno fasolki szparagowej i pokrojone wcześniej mięso. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, przyprawą do kurczaka, Maggi i smażyć na średnim ogniu do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie wszystko ściągnąć z ognia, wymieszać z ugotowanym wcześniej ryżem i przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem i letnią wodą i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie do miski wsypać mąkę, wlać do niej roztarte drożdże i wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto, rozwałkować na grubość 5 mm i nałożyć na żaroodporne naczynie, dobrze zlepić, aby zakrywało jego zawartość. Całość posmarować białkiem jajka, włożyć do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec na rumiany kolor ciasta.
Po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika i dodać do fasolki na talerzu
Komentarze (0)