Ryż smażony z kurczakiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 559
Składniki:
- 4 pomidory
- 4 łyżki oleju
- 2 piersi z kurczaka
- 2 zielone ogórki szklarniowe
- 2 limonki
- pęczek szczypiorku
- 1 główka sałaty
- 1 szklanka ryżu basmati
- 0,5 szklanki kukurydzy w zalewie
- sól
- pieprz czarny (mielony)
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i odsączyć z wody. Sałatę wyłożyć na talerz. Dwa pomidory pokroić w cienkie plastry i dodać do sałaty na talerzu. Pozostałe 2 pomidory pokroić w drobną kostkę. Ogórki zielone obrać ze skóry, pokroić je w cienkie plastry i dodać do warzyw na talerzu. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 3 szklankami lekko osolonej wody i ugotować go na sypko. Po ugotowaniu ryż odparować. Piersi z kurczaka oprószyć solą, pieprzem i smażyć je do miękkości na rozgrzanym oleju na patelni. Kiedy mięso zmięknie, dodać do niego obraną ze skóry i pokrojoną w cienkie plastry cebulę, odsączoną z zalewy kukurydzę i pokrojone w kostkę pomidory. Składniki te wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem dodać do tego ugotowany wcześniej ryż. Całość dobrze wymieszać i smażyć jeszcze przez kolejne 1,5 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i dodać do warzyw na talerzu. Wszystko posypać pokrojonym szczypiorkiem i skropić sokiem z limonki.
Komentarze (0)