Ryż smażony po tajsku
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 5244
Składniki:
- 4 szklanki ryżu ugotowanego, zimnego
- 100 g kukurydzy konserwowej
- 150 g podsmażonych filetów z kurczaka
- 1 brokuł
- 4 posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu śliwkowego
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka chilli w proszku
- olej do smażenia
- sól do smaku
Opis przygotowania:
Ugotuj brokuły w lekko osolonej wodzie, a następnie podziel je na różyczki. Rozgrzej odrobinę oleju na patelni i podsmaż na niej posiekany czosnek. Dodaj ugotowany ryż, pokrojone na kawałki filety z kurczaka, chilli oraz kukurydzę. Wszystko wymieszaj i smaż przez 7 minut. Pod koniec smażenia dopraw do smaku solą i sosem śliwkowym. Przed podaniem udekoruj posiekaną natką pietruszki i skrop sokiem z cytryny. Smacznego!
Komentarze (0)