Pulpety mięsne z serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1829
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- 4 łyżki oleju
- 2 marchewki
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 0,5 szklanki tartego sera Gouda
- pęczek szczypiorku
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Marchew pokroić w kostkę. Paprykę pozbawić nasion i pokroić również w kostkę. Mięso mielone przełożyć do miski i wymieszać z tartym serem Gouda. Cebulę obrać ze skóry, pokroić drobno, zeszklić na rozgrzanej 1 łyżce oleju i dodać do wymieszanych składników w misce. Całość doprawić do smaku pieprzem, solą, wymieszać i uformować z tego ręcznie małe kulki. Wrzucić je na 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty na dużym ogniu. Ugotowane wyciągnąć, osączyć z wody i wyłożyć na talerz. Rozgrzać pozostały olej na patelni i dodać pokrojoną wcześniej marchew oraz paprykę. Smażyć przez 1,5 minuty, po czym dodać do tego przecier pomidorowy i doprawić do smaku przyprawami. Kiedy warzywa zmiękną, wszystko ściągnąć z ognia i polać pulpety. Gotową potrawę posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)