Ptysie peruwiańskie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2025
Składniki:
- 12 dkg mąki
- 50 g oliwy
- 4 jajka
- szczypta soli
- 0,5 l oleju
- Syrop:
- 40 dkg cukru
- mały kawałek cynamonu
Opis przygotowania:
W rondlu zagotować 1 szklankę wody z solą i oliwą. Po zagotowaniu zestawić z ognia, wsypać całą mąkę i energicznie mieszać, aby powstała gładka masa. Masę postawić na małym ogniu i stale mieszając zagotować. Masa powinna odchodzić od ścianek naczynia. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Do masy wbić jajka pojedynczo, nie przestając mieszać. Masę włożyć do lodówki na 20 minut.
Przygotować syrop z cukru i 3/4 szklanki wody, zagotować. Dodać do tego cynamon, który po zagotowaniu należy wyciągnąć z syropu. W dużym naczyniu rozgrzać mocno olej i po wyciągnięciu z lodówki masy wrzucać stopniowo łyżką na gorący tłuszcz. Gdy ptysie zaczną pęcznieć zmniejszyć ogień i smażyć na rumiany kolor, a następnie wyciągnąć łyżką na talerz. Ptysie polać syropem i podawać do spożycia.
Przygotować syrop z cukru i 3/4 szklanki wody, zagotować. Dodać do tego cynamon, który po zagotowaniu należy wyciągnąć z syropu. W dużym naczyniu rozgrzać mocno olej i po wyciągnięciu z lodówki masy wrzucać stopniowo łyżką na gorący tłuszcz. Gdy ptysie zaczną pęcznieć zmniejszyć ogień i smażyć na rumiany kolor, a następnie wyciągnąć łyżką na talerz. Ptysie polać syropem i podawać do spożycia.
Komentarze (0)