Pomidory zapiekane z mięsem i ryżem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1574
Składniki:
- 350 g mielonego mięsa wieprzowego
- 6 pomidorów
- 2 szklanki ryżu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać czterema szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Odparowany przełożyć do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Pomidory umyć, osączyć z wody, ponacinać je w górnej części, wydrążyć środki, przełożyć je do miski i dodać do nich mięso mielone. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników w misce. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszoną kolendrą, tymiankiem, wlać oliwę z oliwek, dokładnie wymieszać i napełnić tym wydrążone wcześniej pomidory. Napełnione pomidory, nakryć odkrojoną częścią i włożyć je do ryżu w naczyniu. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C i piec do chwili, aż składniki się przyrumienia. Wtedy wyciągnąć z piekarnika i podawać w naczyniu, w którym się zapiekały.
Komentarze (0)