Placki szpinakowe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3086
Składniki:
- 100 g szpinaku
- 100 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 0,5 szklanki letniej wody
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Szpinak dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, potem zalać 3 szklankami wody i zagotować. Następnie odcedzić i zmiksować w blenderze. Zmiksowany szpinak połączyć z mąką, wbić jajka, wlać odrobinę letniej wody, doprawić pieprzem, solą i z całości wyrobić ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Potem rozgrzać 4 łyżki oleju na patelni i łyżką nakładać przygotowane ciasto. Smażyć z obu stron na rumiany kolor, po czym osączyć z tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)