Pizza z łososiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1582
Składniki:
- 30 g wędzonego łososia
- 1 cebula
- natka zielonej pietruszki
- Ciasto:
- 15 g drożdży
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 0,5 szklanki letniej wody
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki suszonych płatków chili
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Natkę zielonej pietruszki posiekać drobno. Cebulę obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Łososia wędzonego rozdrobnić na małe kawałki.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnią wodą oraz cukrem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać roztarte drożdże i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie do wyrośniętego ciasta wlać oliwę z oliwek i ponownie wyrobić ręcznie. Następnie ciasto rozgnieść na grubość 1 cm, przełożyć je do blachy do pieczenia, wysmarować pikantnym keczupem, posypać tartym parmezanem, pokrojoną cebulą, rozdrobnionym łososiem, suszonymi płatkami chili i natką zielonej pietruszki.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec na rumiany kolor.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z letnią wodą oraz cukrem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać do miski i wymieszać z solą. Do wymieszanych składników wlać roztarte drożdże i wyrobić ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie do wyrośniętego ciasta wlać oliwę z oliwek i ponownie wyrobić ręcznie. Następnie ciasto rozgnieść na grubość 1 cm, przełożyć je do blachy do pieczenia, wysmarować pikantnym keczupem, posypać tartym parmezanem, pokrojoną cebulą, rozdrobnionym łososiem, suszonymi płatkami chili i natką zielonej pietruszki.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220°C i piec na rumiany kolor.
Komentarze (0)