Pizza z kiełbasą i rukolą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1925
Składniki:
- 15 g tartej mozzarelli
- 15 g tartego parmezanu
- 2 peta kiełbasy kiełbasy myśliwskiej
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- pęczek rukoli
- Na ciasto:
- 30 dag mąki
- 2 dag drożdży
- 0,5 szklanki oliwy z oliwek
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- 0,5 łyżeczki cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 szklanki letniej wody
Opis przygotowania:
Rukolę umyć i osaczyć z wody. Kiełbasę myśliwską obrać ze skóry i przekroić na połówki.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z mlekiem, cukrem, 1 łyżką mąki oraz letniej wody i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić do niej jajko, dodać rozczyn drożdżowy, resztę letniej wody oraz sól i wyrobić ciasto. Do wyrobionego ciasta wlać oliwę z oliwek i ponownie wyrabiać przez 1 minutę. Gotowe ciasto przełożyć na blachę do pieczenia i dodać przekrojoną kiełbasę. Następnie składniki posypać tartym parmezanem, wysmarować pikantnym keczupem, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na rumiany kolor.
Upieczoną pizzę wyciągnąć z piekarnika i formy, wyłożyć na talerz, dodać rukolę posypać tartą mozzarellą.
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z mlekiem, cukrem, 1 łyżką mąki oraz letniej wody i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić do niej jajko, dodać rozczyn drożdżowy, resztę letniej wody oraz sól i wyrobić ciasto. Do wyrobionego ciasta wlać oliwę z oliwek i ponownie wyrabiać przez 1 minutę. Gotowe ciasto przełożyć na blachę do pieczenia i dodać przekrojoną kiełbasę. Następnie składniki posypać tartym parmezanem, wysmarować pikantnym keczupem, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na rumiany kolor.
Upieczoną pizzę wyciągnąć z piekarnika i formy, wyłożyć na talerz, dodać rukolę posypać tartą mozzarellą.
Komentarze (0)