Pizza z kiełbasą i rukolą

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 1925
Pizza z kiełbasą i rukolą
fot. avlxyz / CC-BY-SA 2.0

Składniki:

  • 15 g tartej mozzarelli
  • 15 g tartego parmezanu
  • 2 peta kiełbasy kiełbasy myśliwskiej
  • 2 łyżki pikantnego keczupu
  • pęczek rukoli
  • Na ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 2 dag drożdży
  • 0,5 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,5 szklanki letniej wody

Opis przygotowania:

Rukolę umyć i osaczyć z wody. Kiełbasę myśliwską obrać ze skóry i przekroić na połówki.

Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z mlekiem, cukrem, 1 łyżką mąki oraz letniej wody i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić do niej jajko, dodać rozczyn drożdżowy, resztę letniej wody oraz sól i wyrobić ciasto. Do wyrobionego ciasta wlać oliwę z oliwek i ponownie wyrabiać przez 1 minutę. Gotowe ciasto przełożyć na blachę do pieczenia i dodać przekrojoną kiełbasę. Następnie składniki posypać tartym parmezanem, wysmarować pikantnym keczupem, po czym wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec na rumiany kolor.

Upieczoną pizzę wyciągnąć z piekarnika i formy, wyłożyć na talerz, dodać rukolę posypać tartą mozzarellą.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów