Pikle z marchwi
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4715
Składniki:
- 500 g marchewki
- 1,5 l wody
- Zalewa:
- 350 ml wody do zalewy
- 280 ml octu jabłkowego
- 60 g cukru
- 2 ząbki czosnku
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 2 ziarna czarnego pieprzu
- 1,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Marchew pozbawić natki i dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Następnie włożyć ją do 1,5 l gotującej się wody i gotować przez 2 minuty. Po tym czasie odcedzić ją na sicie i włożyć do słoja.
Przygotować zalewę: 350 ml wody przelać do rondla, wsypać do tego cukier, wlać ocet jabłkowy i dodać ziele angielskie oraz ziarna czarnego pieprzu. Następnie czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników zalewy. Całość zagotować na średnim ogniu, po czym ściągną z ognia i przestudzić do temperatury pokojowej.
Przestudzoną zalewą zalać marchew w słoju i zakręcić pokrywką. Zakręcony słój włożyć do dużego rondla zalanego do połowy wodą i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu wyciągnąć z wody i trzymać w temperaturze pokojowej przez 2 dni, po czym podawać do spożycia.
Przygotować zalewę: 350 ml wody przelać do rondla, wsypać do tego cukier, wlać ocet jabłkowy i dodać ziele angielskie oraz ziarna czarnego pieprzu. Następnie czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników zalewy. Całość zagotować na średnim ogniu, po czym ściągną z ognia i przestudzić do temperatury pokojowej.
Przestudzoną zalewą zalać marchew w słoju i zakręcić pokrywką. Zakręcony słój włożyć do dużego rondla zalanego do połowy wodą i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu wyciągnąć z wody i trzymać w temperaturze pokojowej przez 2 dni, po czym podawać do spożycia.
Komentarze (0)