Pikantna zupa z wołowiną, makaronem i kiełkami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2529
Składniki:
- 300 g karkówki wołowej bez kości
- 200 g kukurydzy w zalewie
- 30 g makaronu nitki
- 10 g kiełków fasoli mung
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki chili
- 1 marchew
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- pęczek szczypiorku
- pieprz czarny
- sól
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Wołowinę pokroić w kostkę. Marchew obrać ze skóry i pokroić na drobne kawałki. Makaron zalać 1,5 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju sezamowym w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone wcześniej mięso, oprószyć szczyptą soli oraz pieprzu, wsypać mieloną paprykę chilli i dusić pod przykryciem przez 3 minuty. Potem do duszonego mięsa dodać kiełki fasoli mung, wlać do tego 500 ml wody i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania wrzucić ugotowany wcześniej makaron, dokładnie wymieszać i razem gotować jeszcze przez minutę na średnim ogniu. Całość doprawić do smaku przyprawami, po czym ściągnąć z ognia i przelać do miski. Wszystko posypać odcedzoną z zalewy kukurydzą i posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (0)