Pierogi z ziemniakami, pieczarkami i śmietaną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1480
Składniki:
- 200 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki oleju
- pęczek zielonego koperku
- sól
- Ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 0,5 szklanki letniej wody
- Farsz:
- 600 g ziemniaków
- 200 g małych pieczarek
- 3 łyżki śmietany kremówki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
Opis przygotowania:
Ziemniaki, koperek oraz pieczarki umyć i odsączyć z wody. Przygotować farsz: ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Po ugotowaniu ziemniaki odcedzić, obrać ze skóry i przełożyć do miski. Pieczarki obrać z błony i pokroić je w drobną kostkę. Następnie czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na 2 łyżkach rozgrzanego oleju na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone wcześniej pieczarki, wsypać do tego suszony tymianek, szczyptę soli i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć to z ognia i dodać do obranych ziemniaków. Całość polać śmietaną i dobrze ubić tłuczkiem na gęstą masę.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wlać do niej letnią wodę, wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki szklanką. Na wycięte krążki nałożyć łyżeczką ubite ziemniaki z grzybami i śmietaną. Całość dobrze zlepić ręcznie, po czym wszystko wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty.
Po tym czasie pierogi wyciągnąć łyżką cedzakową i odsączyć z wody. Następnie rozgrzać pozostały olej na patelni i dodać do niego ugotowane pierogi. Smażyć je na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić, wtedy ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz.
Gotowe danie polać śmietaną kremówką i posypać zielonym koperkiem.
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę, wlać do niej letnią wodę, wbić jajko i wyrobić gładkie ciasto. Po wyrobieniu ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyciąć w nim krążki szklanką. Na wycięte krążki nałożyć łyżeczką ubite ziemniaki z grzybami i śmietaną. Całość dobrze zlepić ręcznie, po czym wszystko wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i gotować przez 3 minuty.
Po tym czasie pierogi wyciągnąć łyżką cedzakową i odsączyć z wody. Następnie rozgrzać pozostały olej na patelni i dodać do niego ugotowane pierogi. Smażyć je na średnim ogniu do chwili, aż zaczną się rumienić, wtedy ściągnąć je z ognia i wyłożyć na talerz.
Gotowe danie polać śmietaną kremówką i posypać zielonym koperkiem.
Komentarze (0)