Pieczarki smażone z brukselką i chlebem

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 477
Pieczarki smażone z brukselką i chlebem
fot. Timolina (elements.envato.com)

Składniki:

  • 400 g brukselki
  • 250 g małych pieczarek
  • 4 kromki chleba pszennego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 0,5 łyżeczki suszonego rozmarynu
  • pęczek drobnego szczypiorku
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Opis przygotowania:

Szczypiorek i brukselkę umyć i odsączyć z wody. Szczypiorek drobno posiekać. Brukselkę obrać z wierzchnich liści, przełożyć ją do rondla, zalać 2 l lekko osolonej wody i gotować do miękkości. Po ugotowaniu brukselkę odcedzić i przekroić na połowy. Pieczarki obrać i przekroić na połowy. Masło stopić na rozgrzanej patelni na średnim ogniu i wsypać do niego suszony tymianek i rozmaryn. Wymieszać i smażyć przez 40 sekund. Po tym czasie dodać do tego pokrojone pieczarki. Doprawić je do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć je przez 2 minuty. Po tym czasie dodać ugotowaną wcześniej brukselkę. Całość wymieszać i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Następnie wszystko ściągnąć z ognia, wyłożyć na talerz i posypać pokrojonym szczypiorkiem. Gotową potrawę podawać z chlebem pszennym.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów