Pianka czekoladowa

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: 30-60 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 3234

Składniki:

  • 15 dkg śmietany kremówki
  • 1/2 l mleka
  • 2 jajka
  • 4 dkg mąki ziemniaczanej
  • 15 dkg czekolady
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 banan
  • kilka listków bazylii

Opis przygotowania:

Oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać 5 łyżek śmietany, a z białek ubić pianę. Mleko zagotować z czekoladą, po zagotowaniu zagęścić mąką ziemniaczaną, wymieszać i zdjąć z ognia. Żółtka wymieszać z pianą z białek i dodać do mleka. Całość wymieszać i przelać do pucharków deserowych. Banana umyć, obrać ze skóry, odciąć końcówki i pokroić w plasterki. Pokrojone plasterki skropić sokiem z cytryny. Plasterkami banana i listkami bazylii udekorować wierzch deseru. Deser włożyć na 15 minut do lodówki, po czym podajemy do spożycia.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów