Pianka czekoladowa
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3234
Składniki:
- 15 dkg śmietany kremówki
- 1/2 l mleka
- 2 jajka
- 4 dkg mąki ziemniaczanej
- 15 dkg czekolady
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 banan
- kilka listków bazylii
Opis przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek. Do żółtek dodać 5 łyżek śmietany, a z białek ubić pianę. Mleko zagotować z czekoladą, po zagotowaniu zagęścić mąką ziemniaczaną, wymieszać i zdjąć z ognia. Żółtka wymieszać z pianą z białek i dodać do mleka. Całość wymieszać i przelać do pucharków deserowych. Banana umyć, obrać ze skóry, odciąć końcówki i pokroić w plasterki. Pokrojone plasterki skropić sokiem z cytryny. Plasterkami banana i listkami bazylii udekorować wierzch deseru. Deser włożyć na 15 minut do lodówki, po czym podajemy do spożycia.
Komentarze (0)