Papryka nadziewana ryżem i tuńczykiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2399
Składniki:
- 185 g tuńczyka we własnej zalewie
- 6 małych, żółtych papryk
- 2 łyżki pokrojonego drobno szczypiorku
- 1 szklanka ryżu
- 1 cebula
- 1/4 kostki bulionowej drobiowej
- 0,5 łyżeczki granulowanego czosnku
- natka selera do dekoracji
- przyprawa Maggi
- sól
- pieprz
- Na sos:
- 2 łyżki śmietany 12%
- 1 łyżka oleju
- 1 szklanka wywaru, w którym ugotowano paprykę
- 0,5 łyżeczki musztardy chrzanowej
- 0,5 łyżki stołowej mąki
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osaczyć z wody. Paprykę przeciąć w górnej części i usunąć nasiona. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, zalać go 2 szklankami lekko osolonej wody, ugotować na sypko i odparować. Tuńczyka osączyć z zalewy i dodać go do ugotowanego ryżu. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę i wraz z pokrojonym drobno szczypiorkiem dodać do składników. Następnie wlać do tego 3 krople Maggi, wsypać czosnek granulowany, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu i dokładnie wymieszać. Wymieszanymi składnikami nadziać wydrążone papryki i przełożyć je do rondla nadzieniem do góry. Całość zalać wodą do połowy papryk, dodać kostkę bulionowa i gotować na średnim ogniu do miękkości. Ugotowane papryki ściągnąć z ognia, wyciągnąć z wywaru i wyłożyć na talerz. Jedną szklankę wywaru z gotowanych papryk pozostawić do przyrządzenia sosu.
Przygotować sos: rozgrzać olej na patelni, wsypać do niego mąkę, wlać pozostawiony wywar z gotowanych papryk, dodać musztardę. Całość roztrzepać trzepaczką i zagotować. Po zagotowaniu wlać do tego śmietanę, ponownie roztrzepać trzepaczką i zagotować. Gotowy sos ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Wszystko udekorować natką selera.
Przygotować sos: rozgrzać olej na patelni, wsypać do niego mąkę, wlać pozostawiony wywar z gotowanych papryk, dodać musztardę. Całość roztrzepać trzepaczką i zagotować. Po zagotowaniu wlać do tego śmietanę, ponownie roztrzepać trzepaczką i zagotować. Gotowy sos ściągnąć z ognia i dodać do potrawy.
Wszystko udekorować natką selera.
Komentarze (0)