Pappardelle z szynką i orzechamI
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 485
Składniki:
- 400 g makaronu pappardelle
- 300 g szynki wędzonej
- 100 g tłuczonych orzechów macadamia
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka śmietany 18%
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 łyżeczki suszonej bazylii
- sól
Opis przygotowania:
Makaron wrzucić do rondla z 1,5 l gotującej się, lekko osolonej wody i ugotować go do miękkości. Po ugotowaniu makaron odcedzić i wyłożyć na talerz. Szynkę wędzoną pokroić na kawałki. Masło stopić na rozgrzanej patelni i zeszklić na nim obrany ze skóry oraz pokrojony drobno czosnek. Do zeszklonego czosnku dodać śmietanę, wsypać suszoną bazylię i dodać pokrojoną wcześniej szynkę. Całość dokładnie wymieszać i dusić przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełożyć do makaronu na talerzu.
Komentarze (0)