Paella Valenciana
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2097
Składniki:
- 200 g zielonego groszku mrożonego
- 250 ml bulionu warzywnego z kostki
- 50 ml oleju
- 30 g krewetek mrożonych
- 30 g małży mrożonych
- 5 dag suszonych pomidorów
- 3 jajka
- 3 ząbki czosnku
- 2 piersi z kurczaka
- 1 łyżeczka szafranu
- 1 łyżeczka mielonego rozmarynu
- 1 cytryna do dekoracji
- 1 szklanka ryżu
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Owoce morza rozmrozić i oczyścić z części niejadalnych. Piersi z kurczaka oraz warzywa umyć i osączyć z wody. Mięso pokroić w kostkę, po czym oprószyć pieprzem, solą, szafranem i majerankiem. Oprószone włożyć do rozgrzanego oleju w rondlu i zrumienić na małym ogniu. Do zrumienionego mięsa dodać pozbawione nasion i pokrojone w kostkę papryki, sparzone wrzątkiem suszone pomidory, obrany oraz pokrojony drobno czosnek i dusić pod przykryciem do miękkości. Potem wlać do tego bulion warzywny, dodać ryż, oczyszczone krewetki, małże, mrożony zielony groszek i całość zagotować. Zagotowane składniki doprawić do smaku pieprzem, solą, wymieszać, ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz. Jajka zalać wodą, ugotować na twardo, odcedzić, obrać ze skorupek, pokroić w plastry i dodać do potrawy. Wszystko udekorować plastrami cytryny.
Komentarze (1)
To nie jest Paella, to nie Valenciana