Naleśniki z dżemem truskawkowym i orzechami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1844
Składniki:
- 200 g dżemu truskawkowego
- 150 g łuskanych orzechów włoskich
- 2 łyżki oleju
- Na ciasto:
- 500 ml mleka 2%
- 200 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać do miski i wymieszać ją z cukrem, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Wbić do tego jajka, wlać mleko i całość zmiksować mikserem na konsystencję gęstej śmietanki. Wszystko przelać chochelką na wysmarowana olejem patelnię. Naleśniki smażyć z obu stron na rumiany kolor, po czym gotowe ściągnąć z patelni, wyłożyć na talerz, polać dżemem truskawkowym i posypać orzechami włoskimi.
Komentarze (2)
Do wszelkiego rodzaju pankejków, naleśników czy omletów polecam dżemy od dżemowara Stovit, mają naturalny skład, duże kawałki owoców dzięki czemu tylko dodają prawdziwego smaku!
bardzo pyszne