Morszczuk gotowany z młodymi ziemniakami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2080
Składniki:
- 600 g filetów z morszczuka
- 4 ziemniaki młode
- 3 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 3 ziarna czarnego pieprzu
- 2 czerwone papryczki chili
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka białego wina wytrawnego
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka soku cytrynowego
- 1 łyżka masła
- olej do głębokiego smażenia
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Filety rybne oraz warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym maśle oraz 1 łyżce oleju w rondlu. Do zeszklonego czosnku dodać filety rybne, oprószyć je szczyptą soli, pieprzu i wlać do tego wino wytrawne. Następnie składniki przykryć i dusić do chwili odparowania połowy wina. Wlać do tego bulion warzywny, dodać liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i czerwoną papryczkę chili. Całość gotować do miękkości ryby. Pod koniec gotowania mleko rozmieszać z sokiem cytrynowym w kubku i przelać do gotowanych składników. Wszystko doprawić do smaku, przyprawami, wymieszać i gotować jeszcze przez 1 minutę. Po tym czasie ściągnąć z ognia i przełoży do szklanego naczynia. Ziemniaki młode pokroić w cienkie plastry, oprószyć je szczyptą soli, wrzucić do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć do chwili, aż się przyrumienią. Wtedy wyciągnąć je z oleju i dodać do potrawy.
Komentarze (0)